Kenapa Kita Mudah Sakit


Kenapa kita mudah jatuh sakit?

Kerap demam

Kerap selsema

Kerap MC

Kerap berjangkit dari orang lain, kadang-kadang mak demam satu rumah pun semua terkena demam?
kenapa macam itu?

Pernahkah anda tertanya-tanya kenapa sesetngah orang lebih mudah dan kerap jatuh sakit? Sedangkan ada yang jarang dijangkiti atau jarang sakit?

Sebenarnya badan kita bergantung kepada sistem pertahanan ( imun sistem ) untuk melindungi tubuh kita secara semula jadi daripada dijangkiti kuman seperti bakteria, virus seperti demam, selsema dan H1NI.

Allah telah menciptakan kita manusia dengan sistem pertahanan sendiri ynag mana tubuh kita mampu untuk melawan segala jenis virus, bakterian dan kuman yang masuk dalam tubuh kita.

Sekiranya kita mempunyai sistem imun badan yang tinggi, kita tidak perlu mengambil sebarang ubatan untuk melawan semua virus atau bakteria yang masuk ke dalam badan kita.

Jom kita lihat, anta faktor-faktor atau penyebab-penyebab yang menyebabkan kita mudah jatuh sakit, atau yang menyebabkan sistem imun badan kita lemah, jom baca


Kenapa Kita Mudah Sakit


Kenapa Kita Mudah Sakit

1.) MEREKA YANG KERAP MENGEMBARA
  • Pendedahan kepada kuman dari jarak yang dekat serta berada di dalam persekitaran yang tertutup, bernafas dalam udara yang sama, kesan jet lag dan keletihan daripada perjalanan pergi dan balik dari lapangan terbang " menghentikan " gen yang berkaitan dengan sistem imun. Ini bermaksud mereka yang kerap mengembara tidak mendapat perlindungan yang sempurna terhadap penyakit seperti mereka yang kerap mengembara.Kenapa Kita Mudah Sakit

2.) PESAKIT ULSER MULUT
  • Kerap dijangkiti ulser mulut merupakan salah satu tanda kekurangan nutrien tertentu yang dapat melemahkan perlindungan imun badan anda.


Kenapa Kita Mudah Sakit

3.) JIWA  MUDA
  • Apabila umur semakin meningkat, sel-sel imun anda menjadi kurang aktif dan bertindak lebih lambat terhadap patogen, mendedahkan anda kepada jangkitan dan penyakit serta mungkin mengambil masa yang lebih lama untuk penyembuhan yang menyeluruh.


Kenapa Kita Mudah Sakit

4.) PENGGEMAR MAKANAN MANIS 
  • Pengambilan gula yang berlebihan menghadkan sel-sel imun daripada melawan bakteria.Paras gula dalam darah yang tinggi daripada biasa akan memberi tekanan kepada badan dan menyebabkan sel-sel imun anda berada dalam keadaan "koma". Kesan ini berterusan selama eberapa jam selepas menikamati beberapa jenis minuman dan makanan yang manis.


Kenapa Kita Mudah Sakit

5.) PEKERJA SYIF MALAM
  • Bekerja pada waktu malam akan menjejaskan keupayaan jam biologi badan anda untuk mengawal tindak balas imun, menurut penyelidik di Institut Kesiahatan Mental Douglas University dan  McGill University. Gangguan pada jam biologi badan secara tidak langsung akan menyebabkan masalah kesihatan untuk jangka masa yang panjang.
Boleh juga baca tajuk  ini Apa Itu Nutriferon dan Testimoni nutriferon


Ok setakat ini itu saja, jom lihat video dari Youtube iniBoleh hubungi nombor yang tertera dibawah atau klik saja gambar whatspp tu,jika anda mempunyai application whatsapp


Kenapa Kita Mudah Sakit


Post a Comment

0 Comments