Sunday, 27 June 2021

Resepi Lodeh Sardin

Pernah tak korang Lodeh Sardin?

Kalau pernah, boleh tak bagitau kat mana, 

Sebab tak pernah jumpe lagi orang buat lodeh sardin ni kat luar sana

Lodeh sardin ni resepi turun temurun keluarga kami, sebab arwah abah suka makan lodeh sardin ni,

Orang lain tak taula pernah buat ke tidak, tapi keluarga kami setiap kali raya menu ni wajib ada, walaupun arwah abah dah takde masih lagi teruskan jugak

Lodeh sardin ni memang favorite mami, pastu lawan dengan ayam goreng, tapi dalam menu ni ada rendang, sebab dah kahwin jadi kenalah ada makanan favourite suami jugak.

Ayam goreng untuk anak-anak.

Bahan kisar dan bahan tumis
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Cili kering

Bahan lain :
Sardin
Tempe digoreng
Tauhu digoreng
Suhun
Fucuk
Lobak
Kobis
Santan

Cara Memasak: 
-Tumis bahan kisar tadi hingga masak dan naik minyak, kalau tak masak cili kering tu nanti ada yang sakit perut.
-Dah masak cili masukkan sardin, kuah sardin dalam tin tu mami tak guna ye, jadi masukkan ikan die je
-Kemudian masukkan air dan tunggu mendidih, kemudian masukkan bahan-bahan lain tadi,perasakan dengan garam atau bahan perasa kesukaan korang dan masukkan santan.
-Bila dah mendidih santan tutup api dan periuk, jangan tutup penuh  sebab tak nak bagi suhun tu mengembang yang terlampau 

Selamat mencuba

Gigih tau anyam ketupat tu, alhamdulillah masih ingat lagi step nak buat ketupat tu, 3 jam rebus ketupat tu atas api.
Ada je pressure cooker, tapi nak ada feel raya ngan family kat kampung, ku gigih tunggu ketupat tu masak atas dapur

Resepi Lodeh Sardin
Resepi Lodeh Sardin

Resepi Lodeh Sardin
Resepi Lodeh Sardin

Resepi Lodeh Sardin
Resepi Lodeh Sardin


 Dah abis makan ni wajib makan Omega Guard, Lecithin, Alfalfa dan juga Herblax

Kalau musim perayaan atau kenduri confirm makan banyak sampai sebu perut kan,

Nak bagi hilang sebu tu wajib 4 sekawan kat atas tu

Nak cuba boleh hubungi mami ye

Terima kasih sudi baca


0 comments:

Post a Comment

Terima kasih atas komen yang anda beri :)