Sunday, 27 June 2021

Resepi Ayam Masak Kicap Simple

Selamat hujung minggu guys,

Hari minggu hari yang sangat sibuk bagi ibu-ibu, 

Bagi yang bekerja kena selesaikan kerja tertangguh untuk seminggu, 

Kena prepare barang keperluan masak untuk seminggu, supaya mudah untuk diuruskan selepas balik bekerja

Boleh terus campak-campak masuk dalam kuali

Wallah siap

Boleh juga dipraktiskan untuk surirumah tangga yang perlu handle anak-anak yang ramai

Yang ni lagi super sibuk, boleh tak cukup tangan wei

Jadi kena pandai uruskan masa

Kalau tak boleh stress tau

Jom tengok resepi Ayam Masak Kicap yang super simple

Bahan-bahanya : 
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Rempah 4 sekawan 
Asam jawa

Bahan kisar kering ( kalau yang ini tiada boleh gantikan dengan serbuk sup ) 
Sangai kering dulu baru blend
Biji ketumbar
Jintan manis
Jintan putih 

Bahan lain
Kicap pekat
Kicap lemak manis
Tepung jagung
Cili besar
Daun sup

Cara memasak
- Tumis 4 sekawan dan juga rempah yang diblend tadi ( atau serbuk sup )
- Masukkan blender, masukkan sedikit air, kicap pekat, kicap lemak manis, sedikit air asam jawa
- Biarkan mendidih baru masukkan tepung jagung yang dibancuh 
- Ikutla korang nak pekat likat macam mana
- Kemudian masukkan ayam, cili besar dan juga daun sup
- Kalau kurang rasa, letak la perasa atau garam sikit, yang ni ikut selera masing-masing

Selamat mencuba

Tumis 4 sekawan dan rempah sup, ni rupa dia bila ditumis
Resepi Ayam Masak Kicap Simple
Resepi Ayam Masak Kicap Simple


Dah siap, ni hasil dia, nampak simple kan
Resepi Ayam Masak Kicap Simple
Resepi Ayam Masak Kicap Simple

Lawan ngan sayur tauge goreng, padu rasa dia
Resepi Ayam Masak Kicap Simple
Resepi Ayam Masak Kicap Simple


Lepas makan berat, ambil alfalfa ni, memang buat perut rasa selesa
Alfalfa
Alfalfa

Alfalfa
Alfalfa

Alfalfa
Alfalfa


 


0 comments:

Post a Comment

Terima kasih atas komen yang anda beri :)