Wednesday, 6 December 2017

Time Management

TIME MANAGEMENT ISSUES


Ramai yang memberi 'alasan'


Tak sempat

Tak ada masa


Sedangkan semua orang diberi 24 jam kan :)


Apa yang boleh kita buat supaya kerja harian kita teratur?


Jom kita tengok







1. PLAN (Merancang)


Merancang perkara wajib kita lakukan dan laksana.

Bangun awal. Wajib lebih awal dari anak untuk TULIS to-do-list hari ini.


Apabila dah ada to-do-list, MINDA SEPARA SEDAR DAH DISETKAN. Yang ni kita tak nampak tapi it is really TRUE! Automatik badan kita follow apa yang dalam list tu. Konsep sama mcm VB, RCA, dan TARGET.


Jangan pulak letak kat tempat tersembunyi. Dah tulis kat kertas, terselit plak kat mana2. Haa tu sama mcm takde to-do-list lah ye. So kena NAMPAK JELAS DAN TERANG.



2. Mula dengan PERKARA PALING PENTING (THE UGLIEST FROG)


Biasanya kita ni tentang Shaklee lah. Why? Sebab kalau dah settle 'kasi makan' kat group, dah buat Buffer siap-siap utk the whole day, rasanya dah LEGA dah. So lepastu kalau main dengan anak pun takdelah duk ingat Shaklee je ;) Kesian anak tu kan. Padahal kita bisnes sebab anak-anak dan family :)



3. PAKAI JAM


So that kita alert masa berlalu. Ada push factor di situ! Once dah pergi masa tu, takkan kembali dah!


4. ALLOCATE MASA


Yang ni boleh buat jadual.

Berapa lama masa nak coaching, berapa lama masa nak main dengan anak-anak. Berapa lama nak 'kasi makan' kat group. Berapa lama nak masak.

Berapa lama nak jemur kain, lipat kain! Biasalah dengan anak-anak kan. Kalau kejap muncul kejap senyap tu biasalah tu, anak nak perhatian la tu kan. Masa untuk Shaklee sehari bukan 24 jam ye. 3 jam cukup dah. Yang lain konsentret kat family & ibadah.


5. DISIPLIN


Ini plg penting. Kalau dah plan elok, tapi akhirnya tak follow, sia2 je. Tak gitu? :)

Solat awal waktu lah paling berkesan sebenarnya.Kan...bila da solat kita boleh buat apa yang kita nak..

0 comments:

Post a Comment

Terima kasih atas komen yang anda beri :)