Sunday, 17 December 2017

Menimba Ilmu

Assalamualaikum....

Sibuk betul minggu ni,penuh jadual ade cuti macam tak cuti almaklumlah orang bekerja kan.
Hari Jumaat aritu kerja sampai ke pagi,tak tido langsung lepastu attend kelas anjuran MPKJ pulak sampai ke petang uiiii dah macam zombi terlepas kat kelas tu,dah la satu2 perempuan mengandung kat kelas tu..hehehe gagahkan diri jugak pegi sebab husband pun ade same,kalo idok takdenye pegi sebab takleh nak drive wei ngantuk2 ni.
Harini hari Ahad pun same jugak ade kelas anjuran MDEC kat cyberjaya kelas satu hari jugak sampai kepetang mau lajak kemaghrib rasenye arini,Ya Allah macam tak percaya je boleh nak pegi attend kelas seharian selepas seharian jugak tak tido,ni balik kerja terus pegi pulak,abis kerja pukul 7 pagi macam tu sampai rumah dalam pukul 7.30pagi..siap2 lepastu keluar pulak.Anak tumpang kat rumah pengasuh,sorry sayang ye next week kite g jenjalan tengok wayang,kita pulun tengok Jumanji ngan Ferdinand sekali hehehehe.
Demi sebuah ilmu untuk mencari rezeki kita timba selagi boleh,bukan ilmu kerja hakiki je ilmu lain pun perlu tau juga,kalo ikutkan banyak sangat yang kita perlu gali dan cari ilmu ni,Masha Allah betapa hebatnye Allah cipta manusia ni satu otak tapi banyak yang boleh kita cari ilmu dan hadam,sebenarnya dalam tak sedar kita menggerakkan otak dan tubuh kita supaya bekerja demi sesuatu ilmu itu,dalam tak sedar kita melakukan banyak sangat perkerjaan,kemudian kita akan terpikir,Ya Allah macam tak percaya aku boleh melakukan sesuatu di luar jangkaan aku,ya memang tiada yang mustahil,hanya bergantung kepada kita sahaja tanpa ada sebarang alasan,tapi lakukan kearah kebaikan yang di redhai Allah ye,buatlah amal selagi kita mampu,bersedekahlah jangan berkira walaupun seposen je,insha Allah ade rezeki kita yang lain sedang menunggu.

Ok la terima kasih sudi membaca coretan pendek kita,

Assalamualaikum dan salam sejahtera
Continue Reading

Thursday, 14 December 2017

Keistimewaan Shaklee

Keistimewaan Shaklee

Assalamualaikum pembaca2 dayah sekalian..hehehe..
Arini Dayah nak bagi korang baca keistimewaa Shaklee ni..dan kenapa dayah jatuh cinta dengan barangan shaklee ni daripada penjagaan kesihatan,pemakanan sihat,penjagaan diri dan kecantikan dan penjagaan rumah.Satu-satunya product kesihatan yang serasi dengan dayah,bukan kesihatan tubuh je yang dayah dapat tetapi kecantikan diri juga terserlah dan jauh berbeza sebelum dayah consume shaklee ni.Shaklee menarik dan membuatkan dayah tertarik selepas satu persatu dayah consume barangan die,hanya bermula dengan set basic menyusu sahaja.

Ok la,sambung semula bab keistimewaan shaklee ni,selamat membaca semua..



1) SELAMAT
2) TERBUKTI
3) BERKESAN

SELAMAT

8 SEBAB UNTUK MEMPERCAYAI KUALITI DAN KESELAMATAN PRODUK SHAKLEE
Produk yang selamat datangnya daripada bahan-bahan yang berkualiti, dan itulah yang kami gunakan. Keselamatan mutlak amat penting di Shaklee, dan kami tegaskan bahawa standard kami tiada tandingan.

Bahan-bahan untuk produk kami dipilih secara teliti untuk memenuhi standard prestasi dan penyaringan yang tinggi. Malah, standard ketulenan kami adalah antara yang paling ketat dalam industri nutrisi dan pemakanan berkhasiat untuk memberi jaminan bahawa semua produk kami adalah selamat.

Apabila anda fikirkan “Shaklee”, fikirkan “Tulen”.

1) KAMI MENYARING LEBIH 350 BAHAN CEMAR, RACUN SERANGGA DAN BENDASING UNTUK SETIAP BAHAN BOTANI BAHARU
Selain itu, kami turut menyaring untuk bahan cemar lain termasuk logam berat, sisa pelarut, kehadiran radiasi dan pencemaran mikrob.

2) LEBIH DARIPADA 250 UJIAN RACUN SERANGGA DILAKUKAN, MELEBIHI SYARAT UNITED STATES PHARMACOPEIA (USP)

3) KAMI MELAKUKAN LEBIH 100,000 UJIAN KUALITI SETIAP TAHUN
   untuk memastikan produk kami selamat digunakan oleh anda dan keluarga anda.

4)TIADA TAMBAHAN PENGAWET, PEMANIS ATAU PERASA TIRUAN

5) BEBAS GLUTEN
Produk kami Bebas Gluten, berita baik untuk mereka yang mengalami alahan gluten dan sensitif-gluten. Dengan produk bebas gluten, kami mahu anda memiliki usus dan sistem penghadaman yang lebih sihat.

6)BUKAN GMO
Produk Shaklee adalah bebas GMO dan disahkan melalui Program Pengekalan Identiti (Identity Preserved Program (IPP)), pendekatan paling dipercayai untuk memastikan produk kami kekal Bukan- GMO dari peringkat biji benih hingga ke proses pengilangan.

7) TERBIODEGRADASI
Berpegang pada prinsip selamat, handal dan mesra alam, produk Get Clean Home Care kami adalah Terbiodegradasi yang tidak mengandungi fosfat, nitrat atau borat. Kami menjadikannya satu tanggungjawab dan amanah untuk menjadikan planet kita lebih sihat sepanjang masa.

8) KAMI TIDAK MELAKUKAN UJIAN KE ATAS HAIWAN

TERBUKTI
Para saintis kami sentiasa mencari bahan dan ramuan yang tulen dan mujarab dari alam semula jadi, semakan terbitan saintifik dan melakukan kajian mereka sendiri untuk mengesahkan keberkesanan dan kemujarabannya.

1) LEBIH 100 PEMBENTANGAN DAN KERTAS SAINTIFIK DITERBITKAN
Produk kami disokong oleh lebih daripada 100 pembentangan dan kertas saintifik yang diterbitkan, yang membuktikan bahawa ia membawa perubahan kepada kesihatan anda. Salah satu ujian ini ialah Kajian Penanda Aras, yang menunjukkan bahawa orang yang mengambil suplemen Shaklee memiliki kesihatan yang jauh lebih baik berbanding mereka yang mengambil satu multivitamin atau tiada suplemen sama sekali.

2) TELOMERE
Kajian Telomere menunjukkan bahawa pengguna Shaklee yang mengambil suplemen selama 5 tahun mempunyai telomere lebih lama berbanding pengguna sihat tanpa-suplemen.

3) PATEN SHAKLEE
Produk Shaklee mempunyai lebih daripada 70 paten dan sedang-dipaten..

4) SISTEM PELEPASAN BERPATEN
Sistem pelepasan berpaten Shaklee dicipta untuk memperbaiki dengan ketara kadar penyerapan nutrien utama dalam tubuh, menyediakan nutrien yang betul, di lokasi yang betul dan pada masa yang tepat.

Layari healthresource.shaklee.com untuk lampiran lengkap penyelidikan yang ditaja oleh Shaklee.

Shaklee terus menerajui dengan Inovasi Produk Hebat
Di Shaklee, inovasi tidak pernah terhenti. Sejak kami memikul tanggungjawab dan dedikasi untuk melaksanakan legasi dan warisan inovasi Dr. Shaklee bagi membantu orang ramai menjalani kehidupan yang lebih baik, kami sentiasa mencari peluang dari sains dan alam semula jadi untuk mendapatkan penyelesaian baharu demi kehidupan yang lebih baik.

Dr. Forrest C. Shaklee Global Innovation Center memiliki peralatan saintifik yang moden dan termaju untuk memastikan produk Shaklee memenuhi dan melangkaui standard tertinggi industri untuk ketulenan dan keselamatan produk. Semua produk dalam portfolio Shaklee akan dibangunkan dan diuji di dalam kemudahan ini menggunakan fungsi R&D, termasuk penyelidikan pemakanan dan nutrisi, pembangunan bahan dan ramuan, pembangunan produk/proses, jaminan kualiti, dan kawalan kualiti. Dengan adanya kemudahan ini, Shaklee kini mempunyai lebih daripada 60 ahli sains yang berpusat di perbandaran Pleasanton.

"Inovasi dan sains adalah nadi dan teras untuk segala yang kami lakukan di Shaklee. Pusat inovasi ini adalah satu langkah lagi sebagai pelaburan berterusan kami di masa hadapan, dengan matlamat terunggul untuk membantu orang ramai menjalani kehidupan yang lebih lama, lebih sihat."


BERKESAN
Kajian Suplemen Pemakanan Shaklee
Satu Kajian Penanda Aras

Kajian Suplemen Pemakanan Shaklee adalah kajian perintis mengenai pengguna suplemen pemakanan jangka panjang yang menunjukkan bahawa mereka yang mengambil suplemen Shaklee memiliki kesihatan yang jauh lebih baik, berbanding mereka yang mengambil multivitamin jenama lain atau tiada multivitamin sama sekali.


Kajian Suplemen Pemakanan Shaklee [Shaklee Dietary Supplement Study] adalah kajian bebas oleh University of California, Berkeley, ke atas corak penggunaan, status kesihatan dan nutrisi pengguna jangka panjang pelbagai suplemen pemakanan. Kajian rentas-silang ini telah diterbitkan dalam Nutritional Journal, jurnal saintifik ulasan-sejawat atas talian pada Oktober 24, 2007.
http://www.nutritionj.com/content/6/1/30

Hasil kajian ini membantu mengesahkan apa yang telah kami di Shaklee tegaskan selama ini

Pendekatan gaya hidup sihat jangka panjang Shaklee merangkumi pilihan pemakanan bijak dari segi makanan dan suplemen, serta bersenam untuk mencapai dan mengekalkan berat yang sihat ternyata akan menyokong kesihatan dan kesejahteraan yang optimum.
Dan kami mahu anda memastikan bahawa gaya hidup sihat anda turut merangkumi diet yang bijak, pengambilan suplemen, dan strategi senaman semasa anda berusaha untuk mencapai kesihatan yang optimum.
... dan keputusannya amat Mengagumnkan!

Tahap Nutrien Darah yang Baik

Penanda Bio Utama Kesihatan Jantung yang Baik

Kekerapan Penyakit Lebih Rendah

Tahap Selamat Vitamin D dan Zat Besi


PENGGUNA PELBAGAI JENIS MAKANAN TAMBAHAN MEMPUNYAI:

Risiko Penyakit Jantung Lebih Rendah11% 
Nisbah Kolesterol Lebih Rendah33% 
Tahap Trigliserida Lebih Rendah
Penyakit Berkaitan Otak dan Jantung Lebih Rendah36% 
Tahap Homosisteina Lebih Rendah
Risiko Penyakit Jantung, Kanser, Kencing Manis Lebih Rendah59% 
Tahap Protein Reaktif-C Lebih Rendah39% 
Risiko Peningkatan Tekanan Darah Lebih Rendah73% 
Risiko Kencing Manis Lebih Rendah



Terima kasih sudi membaca,boleh wasap dayah jika ada sebarang pertanyaan.

Continue Reading

Wednesday, 13 December 2017

Set Hamil Shaklee

Set Hamil Shaklee

Assalamualaikum,jom dayah sambung pulak cerita mengenai set hamil shaklee,

sepanjang mengandung kali ni dayah consume set hamil shaklee,sangat berbeza dengan kandungan pertama dayah.Mase kandungan pertama dayah dulu dayah hanya ambil folic asid sahaja,sahaja tau takde amik obimin ke zincofer ke.tadak,yilek hanya minum susu HL dan kurma je mase tu.memang berbeza dangan second pregnancy kali ni. second pregnancy kali ni memang memerlukan banyak tenaga dan dayah perlu kekal cergas sepanjang hari,sebab ape? yela perempuan kan,bila tak cukup rehat mula la nak kompelin sane sini dengan husband,kalo dapat husband yang jenis memahami takpe,ni dapat jenis buat tak tau tak ke letih semua bende nak kene buat sendiri ye tak,balik kerja nak kene sambung kerja kat rumah lagi,nak kene hiburkan anak2 lagi memang tak berenti la kerja senang kata.stress kerja kat rumah lagi,stress kat tempat kerja lagi hurmm.
Alhamdulilah sepanjang consume set hamil shaklee ni,memang memuaskan,kecuali mase 1st trimester aritu memang teruk morning sickness,dayah kalo pregnant memang teruk morning sickness,bila da habis fasa morning sickness tu baru dayah sambung balik makan set hamil shaklee.2 kali dayah kene minum air gula (MGTT) alhamdulilah tiada GDM atau kencing manis mase pregnant,bacaan gula dayah memenuhi piawaan la senang kata, bacaan darah dalam badan (HB) pulak,Alhamdulilah paling rendah dayah dapat 12 bacaan die tak pernah kurang dan sekarang naik semula ke 13 masih lagi dalam range normal,
range normal tak silap dayah (11-15) tak silap.

Set hamil Shaklee ni la yang membantu dayah sepanjang dayah pregnant kali ke2 ni Alhamdulilah,





1. Vitalea

Multivitamin yang mengandungi nutrisi bersamaan 40 jenis lauk pauk. Mengandungi Zat Besi untuk mengelakkan low HB dan anemia.

Untuk kegunaan 2 bulan.

2. B Complex

Mengandungi 8 jenis Vitamin B yang PERLU untuk tubuh. Menukarkan makanan kepada tenaga, mengelakkan stress. Juga mengandungi Asid Folik untuk mengelakkan Spina Bifida pada bayi.

Untuk kegunaan 4 bulan.

3. Vitamin C

Meningkatkan imunisasi pada tubuh ibu yang biasanya berkurangan apabila hamil. Bantu mencantikkan kulit ibu dan bayi.

Untuk kegunaan 6 bulan.

4. Ostematrix

Mengandungi Kalsium serta mineral lain untuk tulang dan gigi. Apabila hamil, Kalsium dalam badan ibu akan dibekalkan kepada bayi. Jadi ibu perlu mendapatkan kalsium yang cukup dari pemakanan seharian. Kekurangan Kalsium ketika hamil boleh menyebabkan sakit pinggang, cramp, dan sembelit. Kalsium yang cukup dalam badan ibu mengelakkan rasa mual ketika kehamilan.

Untuk kegunaan 1 bulan.

5. ESP

Protein soya yang tidak diubah genetiknya (Non-GMO) untuk bekalan protein berkualiti untuk membekalkan tenaga berpanjangan buat ibu dan sangat penting untuk perkembangan bayi dalam kandungan.

Untuk kegunaan 1-2 bulan.

6. Omega Guard

Minyak ikan dari dasar laut (bebas pencemaran merkuri) yang telah melalui 3 kali proses penyulingan untuk memastikan kualiti yang tinggi. Mengandungi % EPA dan DHA tertinggi berbanding jenama minyak ikan yang lain. Penting untuk perkembangan mata dan otak bayi, dan mengelakkan premature delivery. (Boleh mula ambil pada Trimester Kedua).

Untuk kegunaan 1-3 bulan.

Jika ada yang berminat boleh wasap dayah di 012-7630335
Terima kasih sudi membaca.
Continue Reading

Set Menyusu Shaklee

Set Menyusu Shaklee

Assalamualaikum,sebelum Dayah teruskan mengenai tajuk set menyusu ni Dayah nak share sikit pengalaman Dayah dan perjalanan Dayah sepanjang breastfeeding untuk anak sulung 2 tahun lepas
Dayah sangat berusaha untuk maintain milk supply once Dayah start kerja,sebab ape?Bila Dayah da mula bekerja susu mula drop sebab jadual pam mula lari dari track dengan stress lagi,stress kerja,stress kat rumah lagi dengam tak cukup rehat makan pulak main hentam kromo je ikut mane sempat.
Mase tu bermula la dayah carik supplement dari ubat farmasi mase,toko2 jamu,makanan sihat dan last sekali baru dayah consume product shaklee ni.
Bila amik ubat farmasi ni memang berkesan tp tak sesuai untuk penggunaan untuk jangka masa yang panjang tapi sampai bila bergantung dgn ubat kan sebab ade side effect die jugak.Kemudian pegi ke toko jamu takde effect pun walaupun kita kerap pam lepas tu makanan sihat dayah masak sayur peria,sawi,lobak putih segala jenis sayur yang depa kate boleh maintain milk supply tak berkesan untuk dayah.Badan pulak semakin naik bukannye turun dengan badan cepat letih lesu.
Akhir sekali baru la dayah consume shaklee sebab mase tu memang dah tak tahan sangat dah naik fed up sebab makan semua tu tak menjadi.
Mase tu dayah amik basic set menyusu esp,vita lea dan ostematrix.Kemudian baru upgrade 1 persatu dan Alhamdulilah milk supply meningkat,badan da tak letih lesu berat badan pun Alhamdulilah turun ke berat badan asal dan once dayah dapat balik berat badan asal Allah beri rezeki anak ke2...
Dan sekarang perjalanan sepanjang kehamilan pun maintain dengan set shaklee..yang tu nanti dayah cerita lain ok...😅😅😊😊

Supplement ni die bantu tubuh kita memenuhi keperluan nutrisi dalam badan kita dan kita pun kene la usaha jugak kan..xde la berharap dengan supplement sahaja..maksud dayah kat sini kene usaha mengepam dan kene rajin barula ade milk supply.
Meh kite review set menyusu shaklee 1 persatu. rugi tak consume shaklee mase awal2 dulu.





1.)VITA LEA
Vitalea yang diperkuatkan dengan Iron untuk meningkatkan kecekapan pengangkutan oksigen dalam darah.Vitalea ialah multivitamin lengkap yang mengandungi semua vtamin an mineral yang diperlukan oleh tubuh manusia.

2) B-COMPLEX
Vitamin B-Complex untuk menyokong fungsi saraf dan menukarkan tenaga dari makanan dengan berkesan.

3)VITAMIN C
Vitamin C – untuk menyokong aktviti dan kesegahan sitoplasma sel. sitoplasma sel ialah medium utama dimana semua nutrien diserap.

4) ESP
Protein (Energizing soy protein) – Tubuh manusia memerlukan protein(asid amino) untuk pembentukan enzyme, hormon, tisu dan sel.Namun begitu badan manusia tidak mampu menghasilkan semua aid amino yang diperlukan tubuh. Secara semulajadi kita manusia mendapatkan bekalan protein dari sumber haiwan sepertti daging, ayam dan ikan (protein kelas pertama) dan kacang soya juga merupakan protein kelas pertama. Namun dengan pencemaran dan proses memasak yang melibatkan suhu tinggi, serta penggunaan racun perosak dan antibiotik dalam pertanian, telah merosakkan banyak rantai asid amino. ESP diperbuat dari kacang soya yang tidak di modifikasi secara genetik, bermakna baka genetik asli kacang soya. Dan ia memenuhi semua keperluan asid amino manusia.

5. OSTEMATRIX
(Calcium Magnesium) – diperlukan untuk menyokong pertumbuhan tulang dan gigi dan juga untuk aktiviti otot yang normal.

6) ALFALFA

Alfalfa tergolong dalam kalangan galactagogue yakni herba yang mampu meningkatkan penghasilan susu badan. Vitalea yang diperkuatkan dengan Iron untuk meningkatkan kecekapan pengangkutan oksigen dalam darah.Vitalea ialah multivitamin lengkap yang mengandungi semua vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh manusia.

InshaALLAH inilah cadangan vitamin yang tepat bagi
keperluan seorang wanita, terutama yang sedang menjalani penyusuan susu ibu. Kerana sama ada wanta ini menyusu ataupun tidak, tubuhnya tetap memerlukan vitamin-vitamin di atas, dan Aflafa itu pula dapat membantu dan menyokong dari sudut kewanitaan..




Pada sesiapa yang berkenan bolehla wasap dayah di 012.7630335 atau klik je di e sell.

Tq
Continue Reading

Susu Ibu

Susu Ibu





Assalamualaikum semua, Dayah nak bercerita mengenai susu ibu la arini.Persediaan yang sangat mudah sebenarnya susu ibu ni.😆😆
Dimana ade kemahuan di situ ada jalannya.giteww..
Kene ada persediaan bila kita nak menyusukan anak kita sebenarnya sejak awal kehamilan lagi,paling penting sekali adalah NIAT..Niat penting sebab takde niat pun tak menjadi,usaha pun perlu juga sebab kita nak mengadakan susu ibu ni bukan sekadar niat je perlu juga berusaha macam mana nak bagi susu ibu tu maintain pengeluaran die.





Sejak awal mengandung lagi kebiasaanya Dayah berniat nak bagi anak Dayah susu badan dan selepas solat doa untuk banyakkan susu ibu sehingga anak berumur 2 tahun.
Lepas bersalin pulak Dayah jugak turut serta kursus penyusuan by Pakar laktasi Puan Asiah Maharam,seronok bila pergi kursus dia aura sangat berlainan,banyak ilmu yang Dayah dapat,nampak macam remeh tapi sebenarnya sangat memerlukan kerajinan bila kita nak buat persediaan untuk bagi anak kita susu badan,tiada alasan untuk kita beri anak susu ibu,bak kata pepatah nak seribu daya taknak seribu dalih.
Letih memang letih dan memang tak di nafikan bila kita ebm kita memerlukan tenaga,mana taknya dengan kerja lagi kat ofis,kat rumah pulak dengan anak2,suami,kerja rumah lagi lepas tu kene bangun awal pagi lagi untuk ebm,memang memerlukan tenaga yang mencukupi.
Idola Dayah adalah kawan dayah sendiri kat tempat kerja,ibu kepada 3 orang anak,tido lewat dan bangun seawal 3 atau 4 pagi untuk ebm,sediakan makanan anak untuk ke sekolah,dan di tempat pengasuh lagi,memang salute.




Jom kita tengok kebaikan susu ibu dan persediaan yang perlu kita buat untuk adakan susu ibu ni,sama2 kita review Dayah pun boleh refresh balik sebab tak lame nak delivery dah ni ok la ,selamat membaca semua:

Kebaikan Susu Ibu

Untuk bayi:

*Susu ibu membekalkan nutrien yang terbaik untuk bayi kita dan iaa mengandungi nutrien dalam kadar yang mencukupi.
*Kandungannya berubah mengikut keperluan bayi yang sedang membesar.
*Susu ibu, terutamanya kolostrum , menguatkan sistem imuniti bayi kita
*Ia melindungi bayi dari jangkitan seperti cirit birit, selesema, bronkitis dan radang paru-paru.
*Susu ibu mencegah berbagai masalah alahan seperti asma, ekzema dan kolik bayi.
S*usu ibu mengandungi nutrien tertentu yang amat kritikal untuk perkembangan otak. Ia membantu dalam meningkatkan kecerdikan anak.
*Ia tidak mudah tercemar dibandingkan dengan cara penyusuan lain.
*Susu ibu mudah diperolehi pada suhu yang betul setiap masa. Oleh itu ia tidak susah untuk disediakan.
*Ia memberi keselesaan dan keselamatan emosi kepada bayi.
*Ia memberi peluang kepada ibu dan anak untuk berinteraksi sepenuhnya dan meningkatkan hubungan kasih sayang antara ibu dan anak.

Untuk ibu, penyusuan susu ibu:

*Ia membantu mengecutkan rahim dan mengembalikannya kepada saiz yang asal dengan cepat serta mengurangkan pendarahan selepas bersalin.
*Membakar kalori dan mengembalikan bentuk badan asal anda dengan cepat.
mengurangkan risiko kanser payudara dan kanser ovari.
*Menjarakkan kelahiran jika mengamalkan penyusuan ibu secara sepenuhnya

Persediaan awal

Sebelum kelahiran
Semasa kelahiran
Selepas kelahiran

Sebelum kelahiran
*Sediakan diri dan keluarga. Anda mungkin perlu banyak membaca berkaitan penyusuan susu ibu atau menghadiri kelas – kelas antenatal bersama suami.
*Dapatkan maklumat mengenai kumpulan sokongan penyusuan susu ibu yang boleh membantu jika ada perlukan bantuan dari klinik kesihatan atau hospital kerajaan yang berhampiran.
*Buat perancangan rapi. Dapatkan pembantu untuk melakukan kerja – kerja rumah bagi beberapa minggu selepas melahirkan bayi. Ini dapat membantu anda mendapatkan rehat secukupnya dan memberi perhatian kepada penjagaan bayi.

Semasa melahirkan
*Sentuhan kulit
*Hubungan antara ibu dan anak melalui deria sentuhan adalah paling kuat adalah antara satu hingga dua jam selepas kelahiran. Jika anda melahirkan anak di hospital, jururawat akan meletakkan bayi ke atas dada atau badan ibu untuk mendapatkan sentuhan. Anda perlu bersedia untuk itu. Sentuhan kulit dengan segera selepas kelahiran adalah penting kerana selepas 2 atau 3 jam kelahiran bayi akan tidur dalam jangkamasa yang lama.

Permulaan awal
*Ketika anda berada bersama – sama dengan bayi dalam suasana yang tenang dan bersentuhan kulit, bayi akan menunjukkan tanda-tanda hendak menyusu seperti memasukkan jari ke dalam mulutnya dan menunjukkan aksi menghisap. Pada masa ini bayi anda paling cerdas dan bersedia untuk belajar menyusu. Kajian menunjukkan jika bayi menyusu lebih awal, jangkamasa penyusuan akan meningkat. Ini juga dapat mempercepatkan penghasilan susu ibu.

Selepas melahirkan
*Menyusu mengikut kehendak
*Menyusu mengikut kehendak bermaksud tiada halangan dalam jangkamasa dan kekerapan penyusuan susu ibu. Ia adalah penting untuk meningkatkan penghasilan susu ibu. Lebih kerap anda menyusu, lebih banyak susu yang dihasilkan. Bayi boleh menyusu 8 ke 12 kali sehari.

*Ibu dan bayi bersama setiap masa (Rooming – in)
Rooming – in bermaksud ibu dan bayi tidak dipisahkan lebih dari satu jam pada bila – bila masa ketika berada di hospital. Ini membolehkan bayi menyusu pada bila – bila masa dan meningkatkan hubungan kasih sayang antara ibu dan anak. Ini perlu diteruskan di rumah. Cara ini telah berjaya meningkatkan penyusuan susu ibu. Ketika berada di hospital, maklumkan kepada jururawat bahawa anda ingin bayi anda berada bersama-sama anda.



Tiada puting tiruan
*Dari lahir hingga berumur 6 bulan, bayi yang menyusu susu ibu tidak boleh diberikan puting tiruan. Ini untuk mengelakkan kekeliruan kepada bayi yang boleh menganggu penyusuan.

Tidak cukup susu
T*idak cukup susu adalah alasan yang sering diberikan oleh ibu untuk berhenti menyusukan bayi atau menambahkannya dengan susu botol *Kerap kali ini adalah tidak benar . 

*Penghasilan susu ibu akan berkurangan disebabkan oleh kurang stimulasi akibat perkara-perkara berikut :

*Ibu tidak membenarkan bayi menyusu seberapa kerap dan mengikut kehendak bayi.
*Bayi tidak melekap dengan betul dan bayi tidak dapat menyusu dengan berkesan.
*Ibu berhentikan penyusuan di waktu malam lebih awal.
*Ibu memberikan makanan lain atau susu botol lebih awal.
*Ibu menyusukan bayinya dengan sebelah payudara sahaja.
*Ibu kurang yakin dengan kebolehannya untuk menyusukan bayi.
*Ibu mengalami tekanan emosi.

Berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi masalah tidak cukup susu :

*Susukan bayi sekerap yang boleh mengikut kehendak bayi.
*Pastikan masa antara penyusuan tidak melebihi 2 jam.
*Pastikan bayi melekap dengan betul.
*Menyusu dari kedua-dua belah payu dara.
*Perbaiki pengambilan makanan anda. Makan makanan yang tinggi protein seperti ikan, ayam, daging, telur kekacang dan makanan yang tinggi vitamin seperti buah-buahan dan sayur-sayuran.
*Yakin pada diri sendiri . Anda boleh menyusukan anak anda.
*Dapatkan rehat secukupnya dan cuba bertenang semasa menyusukan bayi.

Untuk memastikan bayi anda mendapat cukup susu, perhatikan tanda-tanda berikut :

*Bayi menyusu sekurang -kurangnya 8 kali dalam masa 24 jam.
*Corak penyusuan bayi berubah-ubah, ibu boleh mendengar atau melihat bayi menelan.
*Bayi mempunyai otot yang pejal dan kulit yang sihat.
*Bayi membuang air kecil sebanyak 6 kali atau lebih, air kecil berwarna kekuningan dan membuang air besar berwarna kekuningan 3 ke 8 kali dalam masa 24 jam.
*Berat badan bayi meningkat secara konsisten selepas berumur satu minggu dan mengikut graf pertumbuhan.
*Payudara anda mungkin rasa ringan selepas menyusu atau susu meleleh keluar dari payudara yang sebelah apabila bayi menyusu pada yang sebelah lagi.
*Bayi cergas dan kelihatan puas antara penyusuan.

cukupla setakat ni dulu,Insha Allah Dayah akan sambung semula ye..
ok la Assalamualaikum...
Continue Reading

Tuesday, 12 December 2017

Ostematrix

Ostematrix



Supplement ni memang sangat wajib di ambil..Dayah mula makan ostematrix bulan 9 2016..mase tu amik untuk tubuh kekal cergas..dan jugak untuk mengatasi masalah sembelit...Alhamdulilah bila consume ostematrix ni memang sangat2 memuaskan hati Dayah..memang jatuh cinta dengan ostematrix ni.lama kelamaan Dayah upgrade pengambilan product shaklee satu demi satu dan berakhir jadi ahli shaklee dan Dayah nak share pengalaman Dayah dengan korang semua.
Sebelum Dayah consume product shaklee mase tu Dayah sedang breastfeed..mase tu Masha Allah kawan2 tempat kerja selalu tegur..ape ke teruk sangat ko ni..mase tu memang selebet sangat..dan sangat x terurus,dengan x cukup tido,eye beg berkoyan2,cepat sangat letih,berat badan naik,nak amik gamba pun malu la.ishishish..

Ok jom kite review sedikit mengenai Ostematrix ni 😊😊

*Tulang merupakan sistem  sokongan tubuh badan kita, kerana itulah amat penting untuk kita memastikan ia kekal kuat dan sihat. Tubuh kita membina tulang baharu dengan pantas, tetapi apabila umur kita meningkat, kehilangan tulang adalah lebih banyak berbanding tulang yang dibina.
*Hakikat inilah menjadikannya penting untuk kita membekalkan tulang kita dengan nutrien pembina-tulang yang berkualiti.

*Tulang yang kuat untuk tubuh yang kuat. Bina dan pastikan tulang kita kuat dengan nutrien pembinatulang untuk memastikan ia kekal sihat sepanjang masa.

*Tubuh kita Memerlukan Lebih Daripada Kalsium untuk Tulang Yang Kuat

Kalsium - Bahan asas untuk membina tulang
Magnesium - Membantu menghantar kalsium kepada tulang
Boron - Membantu metabolisme tulang
Vitamin D - Merangsang penyerapan kalsium
Kuprum, Zink and Mangan - Mengaktifkan enzim yang membantu meningkatkan kepadatan tulang

*Keistimewaan Ostematrix Shaklee
*Diformulasi khas dengan campuran 7 nutrien penting termasuk kalsium, vitamin D, magnesium, zink, kuprum, mangan, dan boron untuk membantu membina ketumpatan tulang.

*Kapsul Ostematrix ni bersaiz kecil dan  mudah ditelan.

*Pengambilan hanya dua 2-4 kapsul OsteMatrix menunjukkan peningkatan dalam paras kalsium darah yang signifikan, diukur dalam tempoh 12-jam.

*Kalsium perlu diserap terlebih dahulu supaya badan boleh menggunakannya untuk membina dan mengekalkan tulang yang kuat.

Nutritional Facts
Setiap Kapsul menyediakan:

Ramuan Amaun Setiap Kapsul:
*Vitamin D3 (sebagai kolekalsiferol) 100 IU
*Kalsium (sebagai kalsium karbonat, kalsium sitrat dan kalsium sitrat malat) 250 mg
*Magnesium (sebagai magnesium oksida, magnesium glokonat dan magnesium sitrat) 100 mg
*Zink (sebagai zink glukonat) 0.4 mg
*Kuprum (sebagai kuprum glukonat) 0.05 mg
*Mangan (sebagai mangan glukonat) 0.05 mg
*Boron (sebagai mineral surih hidrolisat protein)

Siapa yang sesuai mengambil Ostematrix
*Mereka yang mengamalkan gaya hidup sihat
*Mereka yang tidak suka minum susu, jadi boleh ambil ostematrix
*Ibu menyusu untuk meningkatkan lagi pengeluaran susu
*Ibu Mengandung
*Mereka yang mengalami masalah sembelit
*Mereka yang mengalami masalah tulang/sendi
*Mereka yang kerap lesu/letih
*Mereka yang selalu kekejangan otot

Tanda-tanda Kekurangan Kalsium
*Kerap sakit gigi
*Gusi Berdarah
*Kejang Otot
*Rambut kasar
*Tumit pecah/ kasar
*Kuku rapuh
*Kebas kaki dan tangan
*Kulit kering

Sekian Wassalam,siapa yang berminat boleh hubungi Dayah di nombor tertera,babai 👋👋😆😆
012.7630335

Continue Reading

Sunday, 10 December 2017

Vita Lea Shaklee

Vita Lea


Vita Lea adalah perkara wajib yang Dayah ambil sepanjang kehamilan,sangat berbeza dengan 1st pregnancy yang mana Dayah tidak mengambil sebarang supplement,kalo ade pun cuma mengambil Folic Acid sahaja sebab kecik kan tablet die.

Dayah sangat fobia nak makan sebarang pil lagi2 panadol.
Dayah ambil supplement pun sebab selepas pantang Dayah bekerja dan memerlukan banyak tenaga untuk mengepam,bekerja,kerja rumah lagi,bangun awal pagi untuk pam buat stok.
Letih tau sebab tak cukup rehat tak cukup tidur.
bila consume Vita Lea ni Alhamdulilah berubah 180 % tapi bukan Vita Lea je yang Dayah ambil ESP,Ostematrix pun Dayah ambil.

Jom kita tengok apa yang ade dalam Vita Lea ni dan kenapa ianya sangat membantu.


Apa itu Vita Lea Shaklee?

Merupakan multi-vitamin dan mineral yang pertama dicipta di dunia. Asalnya dikenali sebagai “Vitaliza-Mineral” dan disingkatkan sebutan kepada “Vita-min”, dan perkataan vitamin yang disebut kini asalnya dari Shaklee. 

Peningkatan teknologi telah mengubah bentuknya dari cecair (90 tahun dahulu) kepada bentuk tablet yang dikenali sebagai Vita-Lea, multivitamin pertama di dunia. 

Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah, 12 vitamin dan 7 mineral penting sebagaimana disarankan oleh RDA. 

Ia diformulasikan secara komprehensif dan sangat seimbang.


Tablet multivitamin Vita-Lea Shaklee ini disaluti dengan serbuk nutrisi iaitu spirulina. 
Ia dihasilkan dengan kaedah yang terkini dan teknologi eksplosif yang kompleks, disebut sebagai “Explo-tab”. 

Ia merupakan tablet multi-vitamin yang paling pantas di dunia terlarut dalam air dan juga tubuh manusia. 

Mineral yang terkandung di dalamnya mudah berintegrasi dengan protein untuk penyerapan yang pantas oleh usus kecil.

Ujian klinikal telah membuktikan dengan pengambilan multivitamin Vita-Lea Shaklee selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%. 

Multivitamin Vita-Lea Shaklee telah dipilih oleh Center for Science di Amerika Syarikat sebagai THE BEST MULTI-VITAMIN  di dalam Public Interest pada tahun 2000.

APA VITAMIN YANG TERDAPAT DALAM VITA-LEA SHAKLEE?

  • ·Vitamin D - Menyokong penyerapan kalsium untuk tulang dan gigi yang sihat
  • ·Beta Karotena - Meningkatkan kesihatan mata, kulit dan sistem imunisasi
  • ·Vitamin E - Menyokong kesihatan sekular dan meningkatkan kesihatan hati, usus dan fungsi imunisasi
  • ·Kalsium - Menyokong kekuatan tulang, pengaliran urat saraf dan otot-otot
  • ·Boron - Membantu dalam metabolisma Vitamin D dan mineral yang terbabit dalam perkembangan tulang
  • ·Magnasium - Menyokong kekuatan tulang, fungsi otot dan membantu dalam mengekalkan tekanan darah normal dan denyutan jantung
  • ·Biotin - Membantu badan menghasilkan tenaga dari protein dan lemak
  • ·Lain-lain - Tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, warna dan bahan pengawet

APAKAH KELEBIHAN VITA-LEA SHAKLEE?

  • ·Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah.
  • ·Mengandungi 12 vitamin dan 7 mineral penting sebagaimana disarankan oleh RDA.
  • ·Ia diformulasikan secara komprehensif dan sangat seimbang.
  • ·Tablet Vita Lea Shaklee disalut dengan serbuk nutrisi~ spirulina.
  • ·Dihasilkan dengan kaedah yang terkini dan teknologi eksplosif yang kompleks, disebut sebagai "Explo-tab".
  • ·Merupakan tablet multivitamin yang paling pantas di dunia terlarut dalam air dan juga tubuh manusia.
  • ·Mineral yang terkandung di dalamnya mudah berintegrasi dengan protein untuk penyerapan yang pantas oleh usus kecil.
  • ·Ujian klinikal telah membuktikan dengan pengambilan Vita Lea Shaklee selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%.

SIAPA YANG PERLUKAN MULTIVITAMIN VITA-LEA SHAKLEE?

  • ·individu yang mementingkan kesihatan dan kecergasan tubuh.
  • ·individu yang tidak dapat diet yang seimbang / kekurangan nutrisi.
  • ·individu yang ingin meningkatkan sistem pertahanan tubuh.
  • ·golongan dewasa, remaja sama ada lelaki dan wanita.
  • ·wanita hamil, bersalin, menyusu.
  • ·individu yang ada ANEMIA.
  • ·wanita yang sudah menopous.



Continue Reading

Saturday, 9 December 2017

Resveratrol Dalam VIVIX

Resveratrol Dalam VIVIX


Tahukah anda?

Polifenol banyak ditemui dalam tumbuhan berwarna gelap seperti anggur dan elderberry. Polifenol tertumpu di dalam benih dan kulit buah-buahan.

Setiap bahan-bahan yang digabungkan ini telah menjalani ujian klinikal hampir 80,000 kali dalam masa setahun. 

Resveratrol adalah sebahagian daripada bahan semulajadi yang dipanggil sebagai polifenol. Ia banyak didapati pada tumbuhan, antaranya pada kulit anggur merah dan tumbuhan yang terdapat di Asia iaitu polygonum cuspidatum.


Gabungan daripada pelbagai jenis polifenol ini penting dalam mengekalkan kesihatan dan kesejahteraan badan, serta melindungi sel-sel badan dari kerosakan oleh radikal bebas.


Gabungan mantap polifenol-polifenol ini membantu sel-sel badan anda hidup dan berfungsi lebih lama dan penuh dengan daya hidup. Ia mengandungi :


1. 10 kali lebih berkuasa dari resveratrol sendiri.
2.  15 polifenol yang bermanfaat melindungi keseluruhan spektrum.


KENAPA BAHAN-BAHAN INI HEBAT?



1. Muscadine Grape ( Anggur hebat yang kaya dengan Chromosome) 
       ·  Menghalang dan mengurangkan pertumbuhan sel yang tidak normal.
       ·  Meningkatkan jangka hayat dan penghasilan tenaga pada tahap sellular.
       · Mengawal tahap glukosa darah yang sihat.

2. Polygonum Cuspidatum (mengandungi resveratrol)
       · Menggalakkan penglhatan yang sihat
       · Meningkatkan peredaran darah.
       · Menghalang agregasi platelet darah
3. Purple Carrot (mengandungi anthocyanin)
       · Menggalakkan penglihatan yang sihat.
       · Meningkatkan keanjalan saluran darah.
       · Mengurangkan inflamasi.
4.European Elderberry (mengandungi anthocyanin)
       · Meningkatkan daya tahan tubuh.
       · Anti-bakretia dan anti-virus.
       · Menggalakkan perkembangan sel normal dan sihat.

CARA MUDAH UNTUK DAPATKAN KHASIAT RESVERATROL




        Shaklee telah memudahkan kita untuk mendapat khasiat dan kelebihan resveratrol ini dalam bentuk suplemen yang dinamakan Vivix. Vivix berbentuk cecair dan boleh diminum.

         Vivix merupakan makanan tambahan yang mengandungi 10 kali ganda resveratrol dari produk kesihatan resveratrol yang lain. Ini kerana selain anggur muscadine, ia turut mengandungi tumbuhan yang juga tinggi kandungan resveratrol yang dikenali dengan nama polyganum cuspidatum.

        Banyak kajian klinikal telah dijalankan untuk mengetahui kelebihan resveratrol. Alhamdulillah, kajian telah membuktikan ianya berkesan untuk mengurangkan simptom penyakit darah tinggi, kencing manis, kanser, alzheimer.

        Resveratrol juga sangat digalakkan untuk mereka yang ingin awet muda. Malah ujian makmal yang dilakukan menunjukkan Vivix Shaklee boleh membantu anda rasa muda 25 tahun.


Continue Reading