Saturday, 22 April 2017

ABDOMINAL AORTIC ANEURYSM

Assalamualaikaum..

lame rasenye x bukak blog ni...arini dayah nak bercerita mengenai AAA..taknak cerita pasal shaklee....
ape itu AAA??
dayah keje dalam bidang paramedic...bukan medic ye.....jd dayah nak kupas sikit pasal AAA ni..kami sebut tripple A..

tajuk macam gempak...tapi memang gempak pun....dan juga mengancam nyawa jika dibiarkan....
AAA( abdominal aortic aneurysm) melibatkan salur darah terbesar dalam badan kite...terletak dijantung...dan di perut pun ade...AAA ni letaknye di perut...
Aorta berfungsi untuk membawa darah dari jantung...ke kepale...tangan...then turun ke perut..kaki dan pelvis...
dinding aorta boleh membengkak dan mengembung seperti belon bila die lemah
AAA sangat membahayakan bila die ruptured dan leaking....ok nak tunjuk sikit gambar skit..


ha ni gambarajah...belah kiri tu normal aorta..yang kanan tu bile aorta die swell...nauzubillah mintak dijauhkan semua tu...dalam badan kite tak nampak ape yang jadi...jadinye berhati2 memilih makanan dan supplement ye...

ok penyebab AAA ni disebabkan oleh..
1)merokok
2)darah tinggi
3)vascular inflammation( vasculitis)

siapa yang berisiko mendapat AAA ni??
1)lelaki
2)individu yang obesiti 
3)pesakit kencing manis
4)pesakit darah tinggi terutamanya berumur 35 tahun ke 60 tahun keatas
5)pesakit yang mempunyai kolesterol yang tinggi dan kolesterol tersebut terbina di dalam salur darah di panggil atherosclerosis 



ni adalah artherosclerosis iaitu penebalan plaque2 pada dinding arteri....sangat membahayakan...bayangkan saluran longkang tersumbat apa akan jadi...macam tu la jugak bila salur darah kiter tersumbat dan aliran die kecik....


lately ni sangat banyak operation yang melibatkan AAA ni...biasanya ruptured AAA...masyaallah...mintak dijauhkan supaya tidak terjadi pada ayah2,,abang2,pakcik2 kite...
operation AAA ni biasa mengambil masa yang sangat lame.......5jam hingga 6jam....
ok setakat ni je dulu...nanti dayah akan kupas pulak mengenai OPEN SURGERY AAA dan juga EVAR(ENDOVASCULAR AORTA REPAIR)....dan nanti dayah akan cerita jugak kaitan shaklee dan AAA ni....ape suplement yang membantu...insha allah...doakan ye....dayah just berkongsi dan ingin membantu kamu2 diluar sana.....

bye assalamualaikum....



0 comments:

Post a Comment

Terima kasih atas komen yang anda beri :)